CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Piraatti-crocseja tuhottiin

Turun sanomat uutisoi tänään:

Toinen erä muovisia piraatti-crocseja tuhottiin Ekokemin laitoksilla Riihimäellä tiistaina. Hävityksessä syntynyt energia hyödynnetään lämmityksessä.

Tulli pysäytti viime vuoden lopulla Helsingissä 12 merikontillista eli yli 180 000 paria kenkiä, jotka jäljittelivät Crocs-muovijalkineita.

Osa niistä tuhottiin jo marraskuun alussa. Jalkineet oli tehty Kiinassa.

Tuoteväärennökset täytyy tuhota, sillä Suomen lainsäädännön mukaan pysäytettyjä tavaroita ei voi ohjata edelleen uusiokäyttöön tai kierrätykseen.

- Tuomioistuin ei voi tuomita kenkiä uusiokäyttöön, koska laissa ei ole tätä koskevaa säädöstä, kertoo yhdysvaltalaisen Crocs Inc. -yhtiön asiamies oikeustieteen kandidaatti Sakari Salonen.

Yhtiö omistaa teollisoikeudet Crocs-kenkiin ja on suojannut oikeutensa tavaramerkki- ja mallioikeusrekisteröinnein.

Tulli kehottaakin maahantuojia varmistamaan ulkomailta ostamiensa tuotteiden laillisuuden ongelmien välttämiseksi.


Kyllä tuntuu pahalta tuollainen tuhoaminen! Ymmärrän kyllä, että ne pitää tuhota. Tai ei... En ymmärrä kuitenkaan. Eikö todellakaan ole mitään keinoa saada käyttökelpoisia tuotteita käyttöön jonnekin jotenkin..??! Ilmeisesti ei.

Tuosta tapauksesta tulee mieleeni useitakin tapauksia työvuosieni varrelta. Myyjänä näkee vaikka mitä ihmeellistä. Kerronpa jotain tuohon liittyviä juttuja..

Olin 90-luvun lopulla töissä eräässä isossa sisustustavaratalossa. Siellä tuli aina silloin tällöin rikkinäistä tavaraa. Täysin rikkinäiset ja käyttökelvottomat heitettiin tietenkin roskikseen. Pikkuvialliset tuotteet myytiin halvemmalla. Tuo oli hyvä systeemi.
Muistan kuitenkin elävästi tapauksen, kun huonekalupuolen myyjät olivat takapihalla hakkaamassa puisia puutarhahuonekaluja palasiksi. He mäiskivät ja räiskivät niitä ihan hullun lailla niin, että säleet lentelivät. Ihmettelin miksi ihmeessä he sellaista tekivät, sillä huonekalut näyttivät nopeasti vilkaistuna ihan hyviltä. He näyttivät miten niissä oli vikoja siellä täällä. Jostain saattoi puuttua joku pultti tai joku puuosa oli halki. Kaikki olisivat olleet pienellä korjaamisella käyttökelpoisia. Kysyin eikö niitä voinut myydä tosi halvalla tai antaa jollekin. Määräys tuhoamiseen oli tullut johtajilta. Niitä oli yritetty myydä vähän halvemmalla, mutta koska ne eivät olleet menneet kaupaksi niin ne piti tuhota ettei kukaan vaan ottanut niitä ilmaiseksi! Kukaan ei saanut hyötyä niistä maksamatta. Just just! =(

Tuon työpaikan jälkeen olin töissä pientä tilpehööriä myyvässä liikkeessä. Siellä sattui tuollainen crocseja vastaava tapaus. Myimme pitkään ilmiselviä Iittala-lasien kopiota. Tunnistin ne heti, koska olin myynyt aiemmin aitoja sellaisia. Sanoin niistä myymäläpäällikölle, mutta hän veti herneen nenään. Hän oli sitä mieltä, että minä vain rehvastelin astiatiedoillani. No, lopulta tuli se päivä, kun meitä kehotettiin vetämään lasit pois myynnistä. Ai että minä nautin tilanteesta. ;)
Olisin tykännyt ottaa niitä kopioita itselleni, mutta en saanut. Myymälänhoitaja olisi myynyt niitä minulle, mutta ilmaiseksi en saanut. Mietin sitä logiikkaa enkä oikein ymmärtänyt. En ollut valmis maksamaan laseista ja niin ne sitten rikottiin. Minä en sitä tehnyt, koska en pysty rikkomaan käyttökelpoista tavaraa.

Minulla on vielä yksi järkympi juttu takataskussa, mutta nyt en ehdi sitä kertomaan. Täytyy ehtiä töihinkin. Palaan asiaan joskus.

Tämä täti lähtee nyt suihkuun, aamupalalle, meikkaamaan ja töihin.

Hippaheijaa!

10 kommenttia:

Nia kirjoitti...

Ymmärrän miksi niin tehdään, mutta olisi noillekin varmasti käyttäjiä löytynyt esimerkiksi jossain köyhässä maassa. Monet olisivat olleet hyvin onnellisia saadessaan kengät.

MarjutJ kirjoitti...

Niin, onhan se toisen hyvän idean vesittämistä, jos kopioita annetaan myydä vapaasti. Mutta jokin muu ratkaisu tuhoamisen tilalle pitäisi keksiä.

Ritva kirjoitti...

Järjettömyyden ja järjellisen ero on joskus hiuksenhieno,hmmmm... Tätähän tämä yhteiskunta valitettavasti on, että hyvää kamaa pistetään palasiksi, kun ei saa antaa, ei halua antaa, myydä halvalla, tms...

Kyllä me varmaan me tavan tallaajat keksittäisiin hyviä maalaisratkaisuja, jos vain saataisiin!

Marjukka kirjoitti...

Aivan samat ajatukset tulivat aamulla mieleeni, kun luin tuota juttua Aamulehdestä. Kyllä on maailma mallillaan ;(

Anu kirjoitti...

Kiitos teille kaikille TAAS KERRAN kommenteista. Samoilla linjoilla ollaan eli piraatteja ei pidä hyväksyä, mutta jokin muu keino pitäisi olla kuin tuhoaminen.

Abana kirjoitti...

Näin tuon jutun ja mietin, että mitähän se kama on. Vai, että niitä muovikenkiä...

Anu kirjoitti...

Abana - Ettei sinulle vaan tullut mieleen eräs suun kautta nautittava laitoin kama..? ;)

Saimiri kirjoitti...

Minäkin kauhistelin tuota tavaroiden tuhoamista vaikka laittomista pirateista olikin kyse.
Eikö todellakaan olisi mitäään muuta keinoa ollut?

Aivan älytön tämä materialistinen maailma nykyään.

Mukavaa viikonloppua Anu :)

Marja-Leena kirjoitti...

Ihmeellistä on tuo politiikka näissä rikkaissa maissa. Köyhille ei suotaisi mitään.

Anu kirjoitti...

Saimiri - Kiva nimi sinulla. ;)
Niinpä, eikö mitään muuta keinoa ollut!?

Ja hei, tuota juttua lukiessani ihmettelin sitä miten ihmeessä polttamisesta syntynyt energia saadaan hyödyntää lämmityksessä..!? Jos oikein alkaa saivartelemaan niin eikö sekin ole tuotteen uusiokäyttöä minkä Suomen lainsäädäntö nimenomaan kieltää. Mitä häh..?

Marja-Leena - Totta!
Toisaalta noiden crocsien kopioita on Suomen kaupat pullollaan ja ne on käsittääkseni halpoja. Noissa piraateissa on ilmeisestikin ollut crocsin merkki, joka on johtanut tuhoamiseen.

Kävijöitä 4.3.2010 alkaen