CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

sunnuntai 9. elokuuta 2009

Homing

Ylen sivuilla kerrotaan:

Nuoret marjastavat nyt vapaaehtoisesti

Perinteiset kotiin liittyvät taidot ovat nousseet nuorten aikuisten suosioon. Marjastamisesta, sienestämisestä ja säilönnästä on tullut muoti-ilmiö nimeltä homing, joka on saapunut Suomeen Yhdysvalloista ja Keski-Euroopasta.

Täytyy sanoa, että on sitä pöllömpiäkin muoti-ilmiöitä olemassa! =)

Minä en ole marjastanut enkä sienestänyt vuosikausiin. 80- ja 90-luvuilla tein molempia. Siihen aikaan leivoin ja laitoin ruokia paljon joten oli ihanaa, kun pakastin sisälsi marjoja.

Vaikka keräsinkin sieniä niin en kuitenkaan säilönyt tai syönyt niitä. Tästäpä tulikin mieleeni yksi tapaus..

Muistan elävästi, kun parisenkymmentä vuotta sitten lähdin koirani kanssa lenkille metsään. Silloin oli sieniaika ja ajattelin tunkea taskuihini kaikenvaralta pari isoa muovikassia. Tiesin, että mikäli näkisin sieniä niin sekoaisin. Sekoamiseni johtuu siitä, että sienet ovat minusta valtavan kauniita. Haluan päästä tutkimaan kaikkia näkemiäni sieniä ihan läheltä ja syötävät sienet tekee mieli ottaa käteen ihasteltavaksi. Sairas mieliteko..? No, onneksi varauduin parilla muovikassilla sillä sieniä oli joka puolella. Hurmiossa keräsin niitä kaksi isoa kassillista ja kannoin niitä kotiin katua pitkin mietiskellen mitä ihmettä teen niille!? Vastaani tuli minulle tuntematon mummo. Mummo kävi ihastelemaan valtavaa sienisaalistani, joka tursusi muovikasseista. Minä tyrkkäsin kassit mummon käteen. Mummo oli ihmeissään ja samalla onnellinen. Minä huokasin helpotuksesta päästessäni eroon sienistä. =)
Melko todennäköistä, että mummo on kertoillut tuttavilleen oudosta kulkijasta eli minusta...

9 kommenttia:

tia kirjoitti...

Tuo on ihan hyvä juttu, meidänkin nuoripari on kiinnostuneet ja kävivät mansikkamaalla ja minä annoin pienet herukka/vadelma keräykseni heidän sekoituspusseihin joita laittoivat pakkaseen, ei tarvitse kaupasta ostella kun opiskelijan rahavarat eivät kovin suuret ole. Omppukausi lähestyy ja taas hilloja veivaamaan, en kyllä varmaan sitä yli 100 purkkia tänä syksynä tee ;-)))

Anu kirjoitti...

Tia - Totta, luonto suo meille uskomattomia herkku- ja terveyspommeja - ilmaiseksi.
Minulta jää nykyään marjat hyödyntämättä pakastimesta enkä siksi ala lainkaan säilöntäpuuhiin.
Tulikos kaikki omenahillot syötyä talven aikana? Mikäli tuli niin hattua nostan. =)

Papu kirjoitti...

Täällä o omenia haikaileva, toisaalta syyskuussa saa jo opintolainankin, vois käydä Oulussa torilta ostamassa ja tehä hilloa, tosin ei ihan noin paljoo :D Meille riittäis se yks kahden kilon satsi :D 100 purkkia, hurja nainen tuo Tia :D
Täytyy sanoa Anu, et sie olet persoona isol P:llä, tuohan oli aivan loistava juttu, sie sait kerätä ja mummo oli onnellinen saaliista, mitä nyt jos vähän sana kiertää ;)

tia kirjoitti...

Anu; ei sentään kaikki hillot, mutta kyllä koko ajan ollaan syöty ja lahjaksikin annettu muutama purkki.

Anu kirjoitti...

Papu - Tian omenoiden säilömistä oli tosi jännä seurata viime vuonna. Purkkeja tuli aina lisää ja lisää ja lisää.. =)
Niinpä taidan olla melekone Persoona. =D
Mummo tuli kyllä tosi sopivasti vastaan silloin. =)

Tia - Tässä mietiskelin, että mikäli olisitte kahteen pekkaan syöneet hillot niin sehän olisi ollut kutakuinkin purkki/viikko. Eiköhän sitä hilloa olis tullut jo keväällä korvista sillä tahdilla. Hih hih. =D

Hannele kirjoitti...

Niin, minun onni on oma puutarja ja marjat ja hedelmät siinä. Kyllä sieniäkin laitan. Toivottavasti et ollut pominut myrkyllisiä..

Anu kirjoitti...

Hannele - Opin jo pienenä tyttönä tunnistamaan haperot ja rouskut. Muihin sieniin en edes koskenut!
Mummo ei siis sairastunut - saatikka kuollut sienieni vuoksi!!! =)

Hellu kirjoitti...

Kyllä nauratti ihan todella paljon, kun kuulin tänään radiosta jutun, että amerikkalaiset ovat keksineet homing-trendin. Voi voi sentään, kyllä se on jo aikoja sitten keksitty Suomessa, kaikkea voi tehdä itse, kuten ruokaa ja vaatteita, marjastaa, sienestää ja lista on loputon. Me maalla kasvaneet emme ole uusavuttomia, vaan kekseliäitä eli ahkeria. Amerikassahan kakki on valmista.

Anu kirjoitti...

Hellu - Kyllä tuo minuakin huvitti. Puistin päätäni lukiessani ja tuhahtelin samalla. Sitten aloin ajattelemaan, että jos kerran joihinkin ihmisiin saadaan vauhtia sillä, että annetaan trendikäs nimi tuollaisille perusjutuille niin mikäs siinä sitten.

Kävijöitä 4.3.2010 alkaen