CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Missä tahansa

"Tämä tarina olisi voinut tapahtua missä tahansa."

Noihin sanoihin päättyi aamulla katsomani Avara Luonto. Tämä jakso poikkesi täysin aiemmista. Se kertoi siitä miten Tsernobylin hylätystä kaupungista on tullut eläinten paikka. Sudet, karhut ja muut eläimet ovat muuttaneet ihmisten rakentamaan kaupunkiin - puutarhoihin, navettoihin, taloihin,.. Ohjelma oli todella vaikuttava.

Ohjelman jälkeen istuin pitkään sohvalla ja mietiskelin Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuutta ja ydinvoimaa. Hyvin harvoin olen miettinyt sitä mitä mieltä olen ydinvoimasta. Hyvin harvoin olen miettinyt sitä haluaisinko Suomeen lisää ydinvoimaa. Olen ollut välinpitämätön asian suhteen. Välinpitämättömyys loppui tähän. Alan ottamaan asioista selvää.Päässäni kaikuu yhä sanat: "Tämä tarina olisi voinut tapahtua missä tahansa... missä tahansa... missä tahansa..."

Ohjelman voi katsoa täältä: Yle Areena.

7 kommenttia:

Papu kirjoitti...

Mie katoin eilen pätkiä tuosta ja ajattelin kattovani aamulla jos taas on aikainen herätys, mutta pitää tyytyä tuohon Areenan versioon jos vaan suostuu taas toimimaan. Välillä jottain sieltä kattonu ja ollu pätkimistä. Nousin nimittäin vasta puol ykstoista.
Meillä oli juuri päättyneessä jaksossa ympäristöasioita ja siinä oli tilastoja, että kun tää kovanonnen viivästynyt ydinvoimala valmistuu Olkiluotoon, niin Suomeen ei tarvittais enää ydinvoimaa, mutta kas kummaa kakshan niitä on tulossa lisää. Eli sitä on tarkotus myydä ulkomaille. Toisaalta mie toivoisin sitä ydinvoimalaa tuonne Simoon, se vois vähän tuoda elämää Simoon ja Kemiin, ku ovat aika alaspäin menossa olevia paikkakuntia tällä hetkellä. Ja se on fakta, että jos ydinvoimaonnettomuus sattuu Suomessa niin on aivan sama missä päin se sattuu, kaikki kärsitään ja pahemmat riskit on vielä rajan takana niissä rähjissä voimaloissa.

Anu kirjoitti...

Papu - Nukuitpas pitkään. Univelkoja taisit ottaa takaisin. Hyvä hyvä. =)
Ydinvoimala toisi tosiaan elämää Simoon ja Kemiin. Se olisi hyvä asia, mutta ydinvoimassa on vaaransa. No, toisaaltahan maailmassa on yli 400 ydinvoimalaa ja onnettomuuksista raportoidaan todella harvoin. Eli siis.... vaikea sanoa ovatko ydinvoimalat hyvä vaiko huono juttu. Aion perehtyä asiaan paremmin kunhan ehdin ja jaksan.

Papu kirjoitti...

Ei ne miun tietojen mukaan parhain juttu ole ja uraaniakaan ei riitä ikuisesti, mutta fakta on, että se on ihan sama missä päin Suomea tulis onnettomuus niin kusessa oltais kaikki, sen verran pieni maa. Isot ongelmat tulis jo noista rajan takaisista pommeistakin. Aurinkoenergiaan kannattais panostaa, mutta ei siihen panosteta valitettavasti.

Anu kirjoitti...

Papu - Aurinko ja tuuli - niitä pitäisi ehdottomasti hyödyntää!
Muistan muuten hyvin sen, kun Tsernobylin onnettomuus tapahtui. Uutisia katsoessa pelotti ja se pelko säilyi mielessä pitkään....

marjukka kirjoitti...

Katsoin tuon saman ohjelman ja oli myös minun mielestäni aika vaikuttava ja vahvisti vaan mielipidettäni, että lisäydinvoimaloita ei tarvitsisi Suomeen rakentaa. Se on niin pienestä kiinni, että jotain tapahtuu, ja se on sitten siinä! Ihmettelin ohjelmassa sitä, kun noilla eläimillä ei kuitenkaan ollut mitään epämuodostumia, vaikka siellä saastuneella alueella ovatkin.

Anu kirjoitti...

Marjukka - On tosiaan ihmeellistä, että eläimet olivat aivan normaaleja. Muistan hyvin miten Tsernobylin onnettomuuden jälkeen kohistiin siitä, että se aiheuttaa epämuodostumia. Onnettomuuden vaikutusten pelättiin ulottuvan jopa Suomeen asti. Kyllä se pelotti.

Minultakin tulee jyrkkä EI ydinvoimalle!

Anonyymi kirjoitti...

Tsernobyl oli siitä vekkuli onnettomuus, että sitä ei koskaan olisi tapahtunut, ellei voimalan johto olisi halunnut tehdä jotain koetta. Kokeeseen ei ollut lupaa, sitä ei mainittu sallittujen koetoimintojen listassa jne. Ilmeisesti joku vain päätti että väännetään tuosta ja katsotaan mitä tapahtuu...

Jos reaktori olisi saanut toimia rauhassa ilman henkilöstön interventiota, reaktori puskisi höyryä tänäkin päivänä.

Jos ympäristö on eläimille noin vaaraton, niin on se sitä ihmisellekin.

Kävijöitä 4.3.2010 alkaen